Kesän alussa julkaistiin uutinen, että valtion toimitiloja käyttöaste on vain 28% eli vain noin kolme kymmenestä valtion työntekijästä käy fyysisesti toimistolla. Myös meillä Luonnonvarakeskuksen Helsingin toimistolla on ollut paljon vapaita työpisteitä ainakin viimeisten muutaman vuoden aikana.

Lähityön väheneminen syynä on varmasti korona-aika, jolloin pakon edessä opittiin tekemään etätöitä. Omasta korona-ajan työskentelystä muistan, että etätyösuositusten jatkuessa kyseenalaistin aikaisemmin totuutena pitäneeni faktan, jonka mukaan joka päivä on mentävä toimistolle. Etätyössä työpäivä lyhenee työmatkojen verran, jonka ajan pystyy käyttämään esimerkiksi liikuntaan. Toimistolla käyminen on kuitenkin mielestäni tärkeää, sillä työprojekteja pystyy edistämään paljon paremmin tapaamalla kollegoja kasvokkain etäyhteyden sijaan. Lisäksi minulle on tärkeää, että saan välillä syödä lounaan lounasravintolassa pakastimen sijaan. Korona-ajan päätyttyä olenkin pyrkinyt käymään toimistolla 3-4 päivänä viikossa ja pitämään 1-2 etäpäivää.

Tulevien vuosien aikana valtion toimitilat tulevat varmasti muuttumaan. Tulevien muutosten edessä mietin, miltä mielestäni tulevaisuuden toimisto voisi näyttää.

Ensimmäisessä visiossa minulla on oma työhuone. En ole koskaan pitänyt avotoimistoista tai vaihtuvista työpisteistä. Avotoimistojen isoin ongelma on, että päivättäisessä työssäni joudun välillä osallistumaan etäkokouksiin, mikä vaatii rauhallista tilaa. Mikäli etäkokous on tiedossa etukäteen, pystyn monesti varaamaan rauhallisen tilan toimistolta tai pitämään etäpäivän, mutta aina en tiedä etäkokousta etukäteen. Tällaisissa tilanteissa rauhallisen tilan löytäminen voi olla vaikeaa. Huonoimmassa tilanteessa joudun osallistumaan etäkokoukseen toimistossa olevista puhelinkopeista, jotka eivät ole mielestäni ollenkaan mukavia. Kaikissa tapauksissa työtilan vaihtaminen ja tietokoneen sekä kaikkien oheislaitteiden kantaminen huoneesta toiseen katkaisee ikävästi työpäivän. Monesti etäkokouksen jälkeen minun on ollut vaikea päästä jälleen kiinni työtehtäviin, joita tein ennen kokousta. Uskon, että oma työhuone seinineen ratkaisisi tämän ongelman.

Kaikille työntekijöille ei ole tulevaisuuden pienemmissä toimitiloissa mahdollista tarjota joka päivä omaa työhuonetta. Yksi ratkaisu voisi olla työhuoneet, joita voisi varata sähköisesti. Samalla voisi miettiä, tarvitsevatko jokainen valtion organisaatio omat tilat, vai voisiko suuremman osan niistä avata kaikille valtion työntekijöille. Tällaisia valtion (avotoimistollisia) yhteiskäyttöitloja on olemassa jo muutamia ja näkisin niitä mielelläni lisää.

En pidä todennäköisenä, että avotoimistoja tullaan enää koskaan muuntamaan yhden hengen huoneiksi. Monitoimitilat ovat tulleet jäädäkseen. Niinpä mietin myös, millaiset avotoimistolliset monitoimitilat olisivat sellaisia, joista pitäisin enemmän. Entä jos toimistotiloissa olisikin merkittävästi vähemmän työpisteitä ja näkisimme toimistot tapaamispaikkoina, joissa ollaan vuorovaikutuksessa kollegojen kanssa. Tällaisessa järjestelyssä työviikko pitäisi jakaa päiviin, jolloin ollaan toimistolla ja tehdään töitä yhdessä ja päiviin, jolloin tehdään keskittymistä vaativaa työtä kotona tai toimiston rauhallisen työn tiloissa. Mietin myös, voisiko olla mahdollista, että samassa projektissa työskentelevät ihmiset voisivat varata itselleen osia avotoimistosta tai kokoustiloja tietyiksi päiviksi. 

Toimistotilojen käytön lisäksi on tärkeää, että huomiota kiinnitetään myös miten ihmiset tulevat toimistoon, lähtevät sieltä ja viettävät taukonsa. Tulevaisuuden toimistotiloihin olisi mielestäni helppoa tulla esimerkiksi polkupyörällä, säilyttää pyörää turvallisesti ja peseytyä ennen työpäivän alkua. Samalla tavalla voisi olla mielekästä tarjota työntekijöille liikuntatiloja, esimerkiksi kuntosali, toimistotiloissa, jota voisi käyttää työpäivän aikana tai jälkeen. Käyttämissäni valtion toimistoissa on taukotiloihin panostettu jo paljon. Toivon, että tulevaisuudessakin sama kehitys jatkuu ja taukotiloista tulee entistä viihtyisämpiä ja kahvista parempaa.