Tämän vuoden kesän alussa huomasin ensimmäistä kertaa, että kirjoitusvuoroni tähän blogiin on seuraavalla viikolla, mutta minulla ei ole suoraan mielessäni aihetta, josta haluaisin kirjoittaa. Aloitimme tämän blogin Tommi Tenkasen kanssa vuonna 2015, kun olin juuri valmistumassa filosofian maisteriksi ja aloittamassa väitöskirjaani. Halusin aloittaa blogin kirjoittamisen, koska olin kokenut kirjoittamisen vaikeaksi gradua tehdessäni. Vuonna 2015 en myöskään löytänyt blogeja, missä nuoret tutkijat kertoisivat työstään, minkä vuoksi ajattelin blogin kiinnostavan muitakin.

Alun perin halusin kirjoittaa tutkijaksi kasvamisesta ja tutkimuksen arjesta. Mielestäni olen onnistunut tuomaan näitä teemoja hyvin esille teksteissäni. Pidän erityisesti vuosien 2016–2019 lopussa kirjoittamistani teksteistä, joissa pohdin oppimiani asioita kuluneena vuonna ja mietin tulevan vuoden haasteita. Samoin kirjoitukseni kirjoittamisesta olivat minulle tärkeitä, koska niiden tekeminen pakotti minut jäsentelemään omia ajatuksiani kirjoittamisesta ja palautteen vastaanottamisesta.

Kuluneen vuoden aikana elämässäni on tapahtunut paljon muutoksia. Olen vaihtanut paikkakuntaa, aloittanut työt uudella kampuksella täysin uuden tutkimusalan parissa ja siirtynyt uuteen työrooliin. Vastuuni oman työn etenemisestä on kasvanut ja samalla olen aloittanut kasvun kohti itsenäistä tutkijuutta. Kaiken päälle maapalloa koettelee pandemia, joka on muuttanut työn tekemisen tapoja ennennäkemättömällä vauhdilla.

Lenkillä Itä-Helsingissä syksyllä 2020. Eräs positiivinen puoli etätöiden tekemisessä on mahdollisuus liikkua valoisaan aikaan syksylläkin.

Kaikessa tässä muutoksessa on ollut paljon totuttelemista. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että on hyvä idea pitää pieni tauko blogin kirjoittamisesta, koota ajatukset ja selvittää, mitä teemoja tutkimuksen tekemisestä haluaisin nostaa esille seuraavaksi.

Jään ensi kevääksi tauolle blogin vakinaisesta kirjoittajaryhmästä. Tutkimuskysymysten pohtimisen lisäksi aion käyttää osan kirjoittamisesta vapautuvasta ajasta blogin teknisen puolen päivittämiseen. Blogin ulkoasu ei ole muuttunut käytännössä ollenkaan sitten blogin aloituksen. Vuonna 2015 valtaosa lukijoista luki blogia tietokoneilla. Nykyään suurin osa lukee blogia mobiililaitteilla, joille sivuston ulkoasua ei ole suunniteltu ollenkaan. Lisäksi blogista puuttuu joitain oleellisia toiminnallisuuksia. Esimerkiksi yksittäisen kirjoittajan kaikkia kirjoituksia ei pysty hakemaan suoraan.

Minusta on aina tuntunut mukavalta, kun tekstejäni on jaettu, tykätty tai kommentoitu sosiaalisessa mediassa tai kun joku on kasvotusten maininnut lukeneensa tekstejäni. Toivottavasti vuorovaikutus jatkuu jälleen ensi syksynä uusien aiheiden kanssa. Kiitos!