Fysikaalisten tieteiden opiskelijajärjestö Resonanssin järjestämillä proffakahveilla vieraille esitettävä vakiokysymys on: Voitteko suositella suosikkikirjojanne? Yleisiä vastauksia kysymykseen ovat erilaiset klassikot, populaarit tiedekirjat sekä scifi. Vuosien varrella lista on kasvanut jo melko pitkäksi, vaikka osa vastauksista onkin jäänyt merkitsemättä ylös tai unohtunut. Haluan kuitenkin jakaa kanssanne säilyneen listan (tekstin lopussa) ja antaa myös muutaman oman suositukseni.

Omia kestosuosikkejani ovat monet Leena Krohnin teokset. Krohnin tuotanto on laaja ja monipuolinen, enkä ole lukenut hänen kaikkia kirjojaan. Pitänee palata näiden pariin uudelleen. Lukioaikana vaikutuin suuresti Krohnin teoksista  Datura tai harha jonka jokainen näkee sekä Umbra. Silmäys Paradoksien arkistoon.

Yksi viime aikoina lukemani vaikuttava teos on ollut Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani, jossa Uusma yrittää selvittää vuonna 1897 kadonneen ja 1930 löydetyn Pohjoisnapa-retkikunnan kohtaloa. Mielestäni kirja kertoo jotain hyvin olennaista tutkimustyön pitkäjänteisyydestä ja ajoittaisesta turhauttavuudesta myös yleisellä tasolla.

Saman tyylinen on myös vähintään yhtä kornilla nimellä varustettu Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, jossa Kankimäki kertoo, kuinka hän matkasi Japaniin tutkimaan tuhat vuotta sitten elänyttä hovinaista, Sei Shonagonia, ja hänen kirjoittamaansa Tyynynaluskirjaa.

Muutama päivä sitten sain luettua loppuun Eduard Kotšergin mainion, omaelämänkerrallisen Risteillä ristityt -teoksen, jossa nuori Eduard matkaa Stalinin Neuvostoliiton halki omskilaisesta lastenkodista kotiin Leningradiin. Teoksen suomennos on hengästyttävän hienoa työtä, eikä lukemisesta selviäisi millään alkuperäiskielellä minun tšuhna-venäjälläni (vaikka olenkin opiskellut kieltä koulussa 10 vuotta).

Pitkäaikainen projektini on viime aikoina ollut Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjan lukeminen, joka ei esittelyjä kaipaa. Kun olen saanut sen luettua, aion seuraavaksi tarttua Jeff VanderMeerin The Southern Reach Trilogyyn, jonka ensimmäisestä osasta tehdystä Annihilation-elokuvasta pidin paljon.

Onko teillä omia kirjasuosituksia?

Alla proffakahvien kootut kirjavinkit:

teoksia

Brissett: Elysium
Corey: The Expanse
Dickens: Kaksi kaupunkia
Dostoyevski: Rikos ja rangaistus
Fowles: The Magus
Golding: Kärpästen herra
Harari: Homo Deus: Huomisen lyhyt historia
Harari: Sapiens: Ihmisen lyhyt historia
Howey: Siilo
Kafka: Linna
Koestler: The Watershed
Mantel: Susipalatsi
Mishima: Confessions of a Mask
Mishima: Runaway horses
Morgan: Altered Carbon
Oksanen: Puhdistus
Orwell: Eläinten vallankumous
Paasilinna: Jäniksen vuosi
Prawdin: The Mongol Empire
Sebald: Saturnuksen renkaat
Steinbeck: Vihan hedelmät
Van Herpen: Putinin sodat
Weinberg: To Explain the World
Wells: The world set free
Williams: Stoner
Vonnegut: Teurastamo 5
Zweig: Nirgendwo war Heimat – Mein Leben auf zwei Kontinenten
Zygar: Kremlin sotajoukko

 

kirjailijoita

Alastair Renolds
Iain M. Banks
Pirkko Saisio