Lupasin kirjoittaa edellisessä kirjoituksessani esittelemästäni ongelmasta lisää ja kertoa, kuinka filosofit suhtautuivat fyysikoiden ratkaisuehdotuksiin. Palaamme esimerkkiin vielä kurssin lopulla, joten kirjoitan aiheesta kunnolla sen jälkeen :)

Olen nyt suurin piirtein kuukauden sisällä käynyt kahdesti Rovaniemellä konferenssisssa. Ensimmäisellä reissulla pidin itse esitelmän, mutta toisella olin ainoastaan kuunteluoppilaana. Kokemukset saivat minut ajattelemaan ensinnäkin esiintymisjännitystä, josta Opa on ansiokkaasti kirjoittanut jo aiemmin, sekä tällaisiin tapahtumiin sisältyvää verkostoitumista.

Itse olen superintroverttinä pohdiskellut verkostoitumista huolestuneena. Olen tähänastisella yliopistotaipaleella saanut sellaisen kuvan, että sosialisoitumisella on suuri merkitys akateemisella uralla pärjäämiseen – tai ainakin hyvillä sosiaalisilla taidoilla saa anteeksi paljon muita puutteita.

Erityisen tärkeää itsensä näkyväksi tekeminen on uralla etenemisen kannalta. Ainakin nuorille fyysikoille kriittinen vaihe uran kannalta on väitöskirjatutkijasta post dociksi siirtyminen. Ystäväpiirissäni on ihmisiä, jotka ovat pian tässä vaiheessa uraansa tai jo siirtyneet etsimään post doc -pestejään. Aika moni tuntuu kallistuneen tässä kohdassa yksityiselle sektorille siirtymisen kannalle, koska itsensä esitteleminen ulkomailla, mikä toimii tässä vaiheessa uraa CV:n jatkona, ei tunnu heistä luontevalta. Moni muukin syy varmasti vetää nuoria tutkijoita pois akateemiselta uralta, kuten turvatumpi toimeentulo, mutta paikan saamiseen liittyvä itsensä markkinointi on omassa tuttavapiirissäni aiheuttanut myös jupinaa.

Onko tieteentekijän menestyksen resepti litratolkulla sosiaalista silmää, lähes yhtä paljon päättäväisyyttä ja loput kattilan tilavuudesta oman alan osaamista? Jos näin on, oma kokoonpanoni, 1/2 huonoja ideoita, 1/4 vähän parempia ideoita ja 1/4 innostusta, ei taida kantaa kovin pitkälle.

p.s. Opa on itse asiassa aiemmin kirjoittanut myös itsensä kehumisen vaikeudesta, mutta erityisesti rahoituksen hakemisen kannalta.