“Kikkeliskokkelis, en ymmärrä tästä mitään!” oli ajatukseni, kun ensimmäisen kerran näin ei-standardinmukaisen työsopimuksen. Olin tottunut työehtosopimuksia noudattaviin raapustelmiin, jossa epäselvyyksiä tai toisaalta joustovaraakaan ei juurikaan ole. Vain nimi laitetaan alle, jos työn vastaanottaminen kiinnostaa. Tietenkään koskaan ei pidä allekirjoittaa mitään lukematta, mutta yliopistolla koin olevani turvallisissa käsissä. Nuorena opiskelijana ajan kun mieluummin käyttää Krebsin syklin välituotteiden opetteluun (juhlimiseen) ja aminohappojen kuvien katseluun (oikeasti juhlimiseen) kuin pykälien setvimiseen.

Mitä kaikkea työsopimuksessa sitten voi olla? Kannattaa huomioida asioita alusta alkaen: työnimike, työsopimuksen kesto, koeajan pituus, viikottainen työaika, mahdolliset toimistotunnit, työtehtävien sisältö ja työn pääasiallinen tekopaikka. Nämä saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta esimerkiksi omassa työssäni matkustaminen on hyvin suuri osa työnkuvaa, vaikka yrityksellämme toimisto Helsingin Pitäjänmäessä onkin. Vaatimus matkustamiseen on minulle hyvin mieleinen asia, mutta myös kuluttava, aikaavievä ja joustavuutta vaativa. Siksi on syytä tiedostaa millaiseen kulkuvälineeseen on lusikkansa työntämässä.

Niin, kulkuväline. Minulle esimerkiksi auto luontaisetuna oli asia mistä en tiennyt kerrassaan mitään. Työsuhdeautokaan ei ole välttämättä käyttäjälleen edullinen, koska se maksetaan veroissa, mutta jos auton käyttöön liittyy vapaa autoetu, yritys maksaa kuitenkin auton polttoainekulut myös työntekijän omista vapaa-ajan ajoista. Toisaalta autonsa säilytyksen kotipihassa työntekijä maksaa itse, samoin kuin hölmöilyn liikenteessä, esimerkiksi parkki- ja ylinopeussakot. Työsopimukseen kirjattavia luontaisetuja voivat olla auton lisäksi myös työpuhelin, kannettava tietokone, lounaskupongit tai jopa asunto. Hyvä yritys tarjoaa työntekijälleen tarvittavat välineet tehdä työtä tehokkaasti ja huolellisesti, vaikkakaan valitettavasti itse en saanutkaan asuntoja esimerkiksi eri puolilta Suomea. Tiedäthän, loma-asuntoa Lohjalta tai piilopirttiä Pihtiputaalta.

Syytä on myös selvittää miten yrityksessä toimitaan työterveyshuollon suhteen, miten työntekijä on vakuutettu ja miten lomat yleensä pidetään. Laki toki suojaa työntekijää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta on kaikkien etu, jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä esimerkiksi siihen, että lomat pidetään yleensä heinäkuussa. Jos et ole tyytyväinen johonkin sopimisvaiheessa, kerro siitä. Ehkä asia on neuvoteltavissa!

Työsopimuksiin yrityksissä kuuluu myös olennaisesti pykäliä, joihin en ainakaan itse ollut aiemmin törmännyt. Tällaisia ovat muun muassa kilpailukielto, lojaliteettivelvollisuus rekrytointikielto. Nämä ehdot suojaavat työnantajaa, jotta työntekijä ei esimerkiksi välitä arvokasta ja salassa pidettävää yritystietoa kilpailijalle tai kehota kollegaa siirtymään kilpailijan leipiin. Nämä ovat mielestäni sopimuksen hankalimmat ehdot, ja niihin on syytä perehtyä huolella. Ehtoja ei mielestäni kuitenkaan kannata säikähtää, koska työsopimuksella ei kuitenkaan voi ajaa lakien yli, eikä työntekijää voi estää harjoittamasta omaa ammattiaan, vaikka se tapahtuisi sitten toisessa yrityksessä. Esimerkiksi lähteminen on yleensä sitä vaikeampaa mitä korkeammassa asemassa työntekijä yrityksessä on, mutta rivityöntekijällä kilpailukiellon kirjaaminen sopimukseen ei välttämättä vaikuta juuri millään tavalla. Sanoisin jälleen, että työsuhteen päättäminen ehtojen sopimuksessa ollessakin on mahdollista ja syytä tehdä avoimissa ja ystävällisissä merkeissä. Työntekijä toimii niin, ettei vaurioita yritystä eikä jätä asioita levälleen, ja työnantaja ymmärtää, että motivoitunut työntekijä on parempi kuin pois haikaileva.

Esiteltyjen kohtien lisäksi mainintoja voi löytyä monestakin asiasta – pidä huolta, että tiedät mitä ne tarkoittavat! Työsopimuksen tekemisessä on syytä muistaa, että se on kahden osapuolen neuvottelema sopimus – sinun ja työnantajan. Älä siis pelkää kysyä siitä mitä et ymmärrä ja kyseenalaistaa eri kohtia. Kyseessä on ammattitaitosi ja sen tarjoaminen yrityksen käyttöön, sinä itse tiedät rajasi ja paljonko olet valmis joustamaan. Etsikää kompromissi, niin viihdyt uudessa työssäsi hyvin ja teet työsi hymyssä suin. Todennäköisesti työnjälkikin on erinomaista, kun tiedät että suhteenne on tasapainoinen! Tiedäthän, yritys on se iso puu, ja sinä sieni sen juurissa. Toimi tavalla, jolla symbioosissa elävän onnellisen sienen kuuluu! Äläkä pahastu, että vertaan työntekijää sieneen.

Yrityksen työntekijöitä.

Muista myös, että et ole yksin. Voit pyytää apua sopimuskiemuroiden ymmärtämiseen alalla jo olevalta tai vaikkapa ammattiliitosta – esimerkiksi luonnontieteilijöille löytyy oma kaupan alan jaosto Loimusta (LoimuKAla ry), joka vilisee ystävällisiä sieluja (elleivät ole omaansa jo innostuksissaan myyneet). Rohkeasti vain uusille urille, jos ne kiinnostavat. Tuntematonkin on tuttu sitten kun sinne on hypännyt!