Vietin koko viime viikon Portugalin länsirannikolla sijaitsevassa Porton yliopistossa, jonne minut oli kutsuttu vierailulle puhumaan työstäni ja tapaamaan paikallisia tutkijoita. Viikko oli epätavanomaisuudessaan hyvin tavanomainen: matkustan paljon ja työtehtäväni vaihtelevat viikosta toiseen huomattavan paljon. Erityisesti nuorilla tutkijatohtoreilla ei välttämättä ole tavanomaista viikkoa, jonka aikana työtehtävät seuraisivat toisiaan samoin kuten edellisinäkin viikkoina, vaan jokainen viikko on erilainen ja yllätyksellinen. Niin oli tämäkin.

Maanantai 9.10.

Klo 9.00-12.00 Matkustan kotoani Lontoon Mile Endistä Gatwickin lentokentälle. Ajattelin työskennellä matkalla, mutta metro Victorian asemalle ja juna Victorialta Gatwickille ovat niin ruuhkaisia, ettei työnteosta tule mitään. Lentokentällä ehdin vilkaista sähköpostia ja päivän uusimmat tutkimusartikkelit – eli yliopistoslangilla paperit – arXiv-verkkopalvelusta. Syön myös nopean lounaan, brittiläisittäin kolmioleivän.

Klo 12.00-14.15 Lento Lontoosta Portoon. Matkan aikana kirjoitan tiistaina julkaistavan blogitekstini, sekä luen Esko Valtaojan uusinta kirjaa Kohti ikuisuutta, josta tulen myöhemmin kirjoittamaan arvion.

Klo 14.15-15.30 Matkustan lentokentältä yliopistolle. Yliopistolla tapaan yhteistyökumppanini, joka kierrättää minua lyhyesti tutustumassa laitokseen ja sen tutkijoihin.

15.30-17.30 Keskustelen yhteistyökumppanini kanssa yhteisestä pimeän aineen olemukseen liittyvästä tutkimusprojektistamme, sekä lyhyesti myös tiistaina ilmestyvästä uudesta julkaisustani. Vierailujen aikana on tärkeää ja hyödyllistä tutustua myös maan tapoihin ja kulttuuriin: käymme kahvilla ja juttelemme elämästä ja opinnoista Portugalissa.

Tiistai 10.10.

Klo 8.00-9.00 Vilkaisen läpi uusimmat tutkimusartikkelit arXivista. Alkuräjähdyksen aikana syntyneet mustat aukot on tämän hetken iso trendiaihe kosmologiassa, ja olen itsekin työskennellyt aiheen parissa. Papereita on jälleen tullut paljon. Valmistaudun myös pian alkavaan palaveriin lukemalla yhteistyökumppanini lähettämiä muistiinpanoja.

Klo 9.00-10.00 Skype-puhelu Lontooseen ja Tallinnaan. Käymme läpi viimeisimpiä edistysaskelia ja ongelmakohtia yhteisessä kosmisen inflaation kvanttiominaisuuksiin liittyvässä tutkimusprojektissamme. Palaveri tosin keskeytyy osaltani ikävästi nettiyhteyden katketessa.

Klo 10.00-10.30 Kirjoitan sähköposteja valmiiksi. Lähetän postit kun nettiyhteys palaa.

Klo 10.30-12.00 Pidän huomenna tunnin mittaisen esitelmän viimeaikaisesta työstäni, joten hion vielä esitelmääni. Kysymyksessä on toimittamani laaja review-artikkeli, jossa tein yhdessä yhteistyökumppanieni kanssa laajan yhteenvedon hyvin heikosti vuorovaikuttavaan pimeään aineeseen liittyvästä tutkimuksesta. Kävimme yhteenvedossa läpi lähes 450 tutkimusartikkelia, joten myös esitelmä vaatii valmistelua: tiivistäminen on alalla kuin alalla elintärkeä taito.

Klo 12.00-13.00 Lounas ja sitä seuraava kahvitauko paikallisten tutkijoiden kanssa. Keskustelemme jälleen elämästä ja opinnoista niin Portugalissa kuin Kuubassakin, josta yksi paikallisista väitöskirjantekijöistä on kotoisin.

Klo 13.00-18.00 Käyn läpi huomisen esitelmäni minut paikalle kutsuneen tutkijan kanssa. Suurin osa huomisesta yleisöstä ei työskentele aiheen parissa, joten esitelmän on hyvä olla selkeä ja tavoittaa yleisö oikealla tasolla. Käytämme esitelmän läpikäyntiin puoli tuntia, loppuiltapäivä menee rahoitushakemuksia kirjoittaen.

Keskiviikko 11.10.

Klo 9.00-10.00 Puhun koko tunnin mittaisen esitelmän yksin läpi hotellihuoneessa. Teen tämän joka kerta, jotta olisin itse esiintymistilanteessa varmempi ja jotta se sujuisi jouhevasti ja täsmälleen annetun aikataulun puitteissa.

Klo 10.00-12.00 Siirryn yliopistolle vastaamaan sähköpostiin, katsomaan uusimpia tutkimusartikkeleita ja kirjoittamaan eilen kesken jääneitä apurahahakemuksia.

Klo 12.00-13.30 Lounas ja kahvitauko. Tutkijakollegani on saapunut lähellä sijaitsevasta Aveiron yliopistosta kuuntelemaan esitelmääni ja viettämään päivän Porton yliopiston tutkijoiden kanssa. Käymme yhdessä lounaalla ja keskustelemme toistemme työstä. Lounaan jälkeen käymme vielä kahvilla ja katsomme esitelmäni ja luentohuoneen valmiiksi.

Klo 13.30-14.30 Pidän esitelmän. Yleisöä on huoneen täydeltä ja kaikki tuntuvat pysyvän esitelmäni mukana. Myös kysymyksiä tulee paljon. Tunnen, ettei huolellinen valmistautuminen mennyt tälläkään kertaa hukkaan.

Klo 14.30-15.00 Keskustelen esitelmäni sisällöstä muutamien kuulijoiden kanssa tussitaulun äärellä. Piirtelemme teoreettisille fyysikoille ominaiseen tapaan kaavioita ja yhtälöitä pimeän aineen ominaisuuksiin liittyen, sillä tämä on paras tapa ymmärtää ja selittää työhön väistämättä liittyvää matematiikkaa.

Klo 15.00-16.00 Kirjoitan tuleviin post doc -hakemuksiini liitettävää research statementia, jossa tiivistän aiemman tutkimustyöni sisällön muutamaan sivuun ja jossa kerron, mitkä tutkimusaiheet kuuluvat kiinnostuksenkohteisiini, mitä osaan ja mitä haluaisin tehdä seuraavaksi. Kysymyksessä on tyypillinen osa tutkijatohtorin työhakemusta, yleensä erikseen toimitettavien julkaisu- ja ansioluetteloiden sekä mahdollisen opetuskokemuksen tiivistävän teaching statementin ohella.

Klo 16.00-22.30 Suuntaamme minut paikalle kutsuneen tutkijan kanssa Porton keskustaan, jossa saan varsin perinpohjaisen esittelyn kaupungista ja sen historiasta. Kaupunki on upea, kuten kuvastakin voi aavistella. Tapoihin kuuluu käydä vierailevan tutkijan kanssa illallisella puheen jälkeen, joten teemme tämän samalla. Palaan hotellille vasta puoli yhdeltätoista.

Torstai 12.10.

Klo 8.00-9.00 Katson läpi uusimmat tutkimusartikkelit ja sähköpostin, jota on tullut niin paljon, etten ehdi vastata kaikkeen. Yksi on kuitenkin muita selvästi mielenkiintoisempi: Euroopan Eteläinen Observatio (ESO) ja gravitaatioaalto-observatorio LIGO näyttävät pitävän ensi maanantaina kaksi tiedostustilaisuutta täsmälleen samaan aikaan esitelläkseen ”mullistavia havaintoja ennennäkemättömästä tähtitieteellisestä ilmiöstä” (Lisäys ma 16.10.: kysymyksessä tosiaankin oli täysin ennennäkemätön ilmiö, kahden neutronitähden yhteentörmäys. Havainto paljastaa paljon lisää maailmankaikkeuden fysiikasta. Tästä kenties tarkemmin joskus toiste.) Myös uudet tutkimusartikkelit ovat mielenkiintoisia ja yksi koskettaa vahvasti työtä, jota olen täällä tekemässä. Yhteistyökumppanini lähettääkin minulle viestin ja ehdottaa, että tutustuisimme artikkeliin iltapäivällä yhdessä tarkemmin.

Klo 9.00-12.00 Käyn yksityiskohtaisesti läpi toisen yhteistyökumppanini lähettämän tutkimusartikkelin käsikirjoituksen klo 12.30 alkavaa palaveria varten.

Klo 12.00-12.30 Lounas. Keskustelemme mm. mustiin aukkoihin liittyvästä tutkimuksesta.

Klo 12.30-14.30 Skype-puhelu Pariisiin ja Portsmouthiin. Keskustelemme kosmisen inflaation ja pimeän aineen ominaisuudet yhdistävästä tutkimusprojektistamme. Läpikäytävää on paljon, sillä olemme viimeistelemässä aiheeseen liittyvää tutkimusartikkelia ja haluamme varmistua siitä, ettei paperiin jää virheitä tai epäselvyyksiä. Jokainen kivi käännetään ja yhtään kohtaa ei jätetä, joka olisi jollekulle kirjoittajista epäselvä tai tulevia lukijoita kohtaan epäselvästi muotoiltu. Ihan valmista ei tule, joten sovimme jatkavamme työskentelyä tahoillamme ja palaavamme ensi viikolla asiaan.

Klo 14.30-15.00 Vastailen sähköpostiin. (Jälleen kerran) kosmiseen inflaatioon liittyvä tutkimusartikkelini julkaistiin tiistaina, joten olen saanut siihen liittyviä kysymyksiä ja kommentteja eri puolilla maailmaa työskenteleviltä tutkijoilta.

Klo 15.00-16.00 Tapaan yhteistyökumppanini. Keskustelemme aamulla huomaamastamme artikkelista ja yhteisestä tutkimusprojektistamme. Teemme yhdessä muutamia laskelmia ja sovimme suuntaviivat jatkolle. Sovimme palaavamme ensi viikolla asiaan Skypen välityksellä.

Klo 16.00-20.30 Yhteistyökumppanini haluaa viedä minut kaupungin länsilaidalle Atlantin rannalle, johon ilomielin suostun. Sää on lämmin, mutta valtameren rannalla on tuulista ja ihmisiä hyvin vähän. Auringonottokelit ovat menneet jo kuukausi sitten, mutta nautin säästä. Keskustelemme jälleen paitsi yhteisestä tutkimusprojektistamme, myös työskentelystä ja elämästä yleensäkin niin Suomessa, Englannissa kuin Portugalissakin.

Perjantai 13.10.

Klo 7.30-12.00 Aamulento takaisin Lontooseen. Lento lähtee vähän ennen kymmentä, joten joudun lähtemään kenttää kohti jo puoli kahdeksalta. Lennolla luen Valtaojan kirjaa.

Klo 12.00-18.00 Työskentelen vastaillen sähköpostiini tulleisiin kysymyksiin, kirjoittaen apurahahakemuksia ja selvittäen niihin liittyviä verotusasioita Queen Maryn asiantuntijoiden kanssa, sekä lukien papereita, joita muut tutkijat ovat minulle tiistaina julkaistuun artikkeliini liittyen lähettäneet. Selvitän myös jo ensi vuoden matkoihini liittyviä asioita: matkustan helmikuussa Kolumbiaan tutkimusvierailulle kahdeksi viikoksi. Matkat seuraavat toisiaan, mutta tämä onkin tutkijan työn samaan aikaan sekä rankimpia että parhaimpia puolia. Vierailut toiseen maahan voivat olla hyvin intensiivisiä ja työntäyteisiä, mutta niiden aikana paitsi oppii joka kerta uutta tutkimusaiheestaan, myös näkee ja kokee uusia tapoja, kulttuureja ja ihmisten loputonta vieraanvaraisuutta. Myös tämänviikkoinen matka oli erinomainen osoitus siitä.