Suomen Fyysikkoseura täyttää 70 vuotta

Suomen Fyysikkoseuran perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Juhlavuoden kuniaksi on pystytetty blogi, jossa esitellään suomalaisia fyysikoita. Vuoden varsinainen päätapahtuma Pecha Kucha -ilta järjestetään 29.9. Helsingissä. Illan aikana Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa esiintyy joukko tunnettuja fysiikan tutkijoita. Tilaisuus on avoin kaikille, sinne pitää kuitenkin ilmoittautua etukäteen. Muutamalla muulla yliopistopaikkakunnalla on valmisteilla tapahtuma, joissa Helsingin tapahtuma lähetetään suorana.

Liityin Fyysikkoseuraan noin viikko maisteriksi valmistumisen jälkeen. Viimeiset kaksi vuotta olen istunut seuran hallituksessa. Näin jälkeenpäin katsottuna, en näe mitään syytä, miksen olisi liittynyt jäseneksi jo perustutkinto-opiskelijana. Jäsenyyden hinta on perustutkinto-opiskelijalle todella huokea, ja Fyysikkoseuran jäsenet saavat liudan jäsenetuja, kuten Arkhimedes-lehden kotiin kannettuna.

Minulle kaikkein tärkeintä Fyysikkoseuran jäsenyydessä on ollut tunne, että kuulun suomalaisten fyysikkojen yhteisöön. Konkreettisimmin olen kokenut tämän tunteen vuotuisilla Fysiikan päivillä, jotka ovat alan merkittävin kansallinen konferenssi. Olen pitänyt Fysiikan päivillä ensimmäiset esitykseni jatko-opiskelijana, tutustunut täysin eri tutkimusta tekeviin fyysikoihin ja tutustunut paikkakuntiin, joissa fysiikkaa tutkitaan. Päällimäisenä Fysiikan päiviltä on jäänyt käteen tunne, että en ole yksin harhailemassa fysiikan tutkimuksen kentällä, vaan tukenani on joukko ystäviä.

Sana yliopisto tulee latinan sanasta universitas. Sanan voi kääntää tarkoittamaan yhteisöä. Siinä missä yliopisto on kaikkien korkeakoulutettujen yhteisö, on Fyysikkoseura suomalaisten ja Suomessa asuvien fyysikoiden universitas.

 

 

J.K. Jos kiinnostuit seuran jäsenyydesta, liittyminen jäseneksi käy vaivattomasti seuran nettisivujen kautta.

2 Kommenttia

 1. mous nony

  Yleisenä kommenttina kaikille ”bloggaajille”: olisi mukava lukea spesifimpiä blogeja.

  Esim. jos kirjoittaa ”tutkiminen on haastavaa, mutta antoisaa” niin se ei kerro sinänsä mitään.
  Mutta jos kirjoittaa, että ”Koitin ratkaista matlabilla osittaissdiffistä, jotta saisin ratkaistua tiheyden pimeälle aineelle… vaikeuksia aiheutti… ja sain sen lopulta toimimaan kun toveri X auttoi …”, niin se olisi mielestäni melko kiinnostavaa luettavaa kun pääsee ”mukaan”.

  Jos Opan kirjoituksen ottaa esimerkiksi, niin olisin mielelläni lukenut, että mitä esityksiä hän on pitänyt Fysiikanpäivillä, miten ne esitykset sujuivat käytännössä, (miten sinne ylipäätänsä pääsee/joutuu esittelemään?), mitä eri fysiikan tutkimuksia jäi mieleen …

  :)

  • Olli-Pekka Tikkanen

   Hei ja kiitos kommenteista!

   Meillä on ollut tapana pitää tekstit mahdollisimman yleisinä, jotta mahdollisimman moni pystyisi seuraamaan tekstiä. Lisäksi olemme ajatelleet, että lukijakuntaa kiinnostaa enemmän yliopistotyön arki kuin tutkimustyön yksityiskohdat. Näistä kirjoittaminen on myös huomattavasti hankalampaa, koska jo oman alan termistön selittämiseen voi kulua monta sivua ja lukijoilla ei yleensä ole ollut kiinnostusta lukea todella pitkiä kirjoituksia. Otan tämän kommentin kuitenkin ilolla vastaan, ja haastan itseni kirjoittamaan tulevaisuudessa ainakin yhden spesifimmän kirjoituksen. Tämän kirjoituksen aihe minulla on jo mielessäni.

   Vosin vielä vastata lyhyesti Fysiikan Päivän esityksiin liittyneisiin kysymyksiin, vaikka ne olivatkin kommentissasi vain esimerkinomaisena. Olen pitänyt vuonna 2016 posteriesityksen laboratoriossa tehtyjen aerosolihiukkasten haihtumiskokeiden tulkinnasta laskennallisilla malleilla ja vuonna 2017 puhutun esitelmän rikkihappoa ja dimetyyliamiinia sisältävien nanohiukkasten vedenottokyvystä. Posteriesitelmän pitämisestä voisin kirjoittaa myös oman kirjoituksen, sillä se ei ole ollenkaan helppoa, eikä sitä juurikaan opeteta missään. Puhuttujen esitelmien pitämisestä ja esiintymispelostani olenkin kirjoittanut hieman seikkaperäisemmin jo kirjoituksen (http://akatemianjalkavaki.fi/2016/10/28/julkisen-esiintymisen-pelko/)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024

Teeman luonut Anders NorenYlös ↑