Tommin tavoin osallistuin filosofisen tiedekunnan promootioon toukokuun lopussa. Promootio kestää torstaista sunnuntaiaamuun, jonka jälkeen olin ottanut lomaa vielä seuraavan viikon keskiviikkoon, jotta kerkeäisinn toipumaan mahdollisesta juhlaväsymyksestä. Kokonaisuudessaan promootiosta jäi erittäin lämpimät muistot ja odotan jo innolla Kuopion tohtoripromootiota, jolloin pääsen vertailemaan Helsingin ja Kuopion eroja. Kokosin alle kolme omaan mieleeni jäänyttä tapahtumaa nelipäiväisistä juhlallisuuksista

Promootioakti
Promootioaktissa maisterit ja tohtorit ”ylennetään” arvoonsa ja he saavat luvan käyttää akateemisia arvomerkkejä. Maisterin arvomerkkejä ovat laakerilehtiseppele ja maisterinsormus, kun taas tohtorin arvomerkkejä ovat tohtorinhattu ja ainakin Helsingin yliopistossa tohtorinmiekka. Varsinaisen arvoon ylennyksen hoitaa promoottori, kuka tänä vuonna oli kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Patrik Scheinin. Käytännössä promootioakti tarkoittaa usean tunnin jonossa seisomista ja oman vuoron odottelua. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että ennen kuin promootio voi alkaa on sekä maisteri- että tohtoripriimuksen vastattava oikein promootiokysymyksiin, jotka heidän opettajansa esittävät.

Koko promootioakti löytyy myös youtubesta. Minun maisteritaidonnäytteeni voi katsoa tästä linkistä ja Tommin tohtorityylittelyn tästä linkistä.

Tunnustukseton tilaisuus
Välittömäst promootioaktin jälkeen promovoidut, eli arvoonsa ylennetyt, maisterit ja tohtorit suuntaavat yliopistoväen ja seuralaisten kanssa kulkueena Helsingin tuomiokirkkoon jumalanpalvelukseen. Jumalanpalveluksen vaihtoehtona on tunnustukseton tilaisuus, joka pidettiin Kansalliskirjastossa. Olin etukäteen ajatellut, että tunnustuksettomaan tilaisuuteen osallistujat hyssyteltäsiin hiljaa pois juhlakulkueesta, mutta muodostimmekin muutaman ylimääräisen manööverin kautta erillisen kulkueen tuomiokirkon portailla, josta suuntasimme sitten Kansalliskirjastoon. Mielestäni tämä oli tyylikäs tapa kunniottaa sekä evankelisluterilaisen kirkkoon kuuluvia, että muita.

Tunnustukseton tilaisuus oli mielestäni itsessään myös hieno kaikessa koruttomuudessaan. Tilaisuudessa kuultiin puheet tieteenteon etiikasta yliopisto- ja yritysmaailmassa sekä yleisesti muutoksesta. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin kansanmusiikkia.

Tanssiaiset
Promootio huipentui lauantai-iltana tanssiaisiin, jossa nähtiin sekä kutsuvieras- että tohtoripoloneesit ja maisterifranseesi. Lisäksi kaikki osallistujat pääsivät tanssimaan vanhojen tansseja. Tanssien jälkeen kiitettiin niin promootiotoimikunnan puheenjohtajaa kuin yliopistoväkeä. Promottorin poistuttua vuorossa olivat vielä vapaamuotoisemmat hipat ja aamuyön patsaskulkue, jossa pidettiin puheita Helsingin keskustssa olevilla paitsailla. Promootio päättyi omalta osaltani Senaatintorille, jossa pidettiin puhe nousevalle auringolle juuri auringonnousun aikaan.