Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella toimii opiskelijoiden nk. Tutkijalinja, jonka ”tarkoituksena on tehostaa tutkijanuralle aikovien opiskelua ja opintojen ohjausta.” Tutkijalinjan opiskelijoille on perustettu oma opintopiiri Tutkijapiiri, jonka toiminta koostuu pääasiassa luennoista ja erilaisista vierailuista. Itse olin fuksivuodesta lähtien tutkijalinjan opiskelija ja kävin säännöllisen epäsäännöllisesti kuuntelemassa myös tutkijapiiriluentoja. Alkuvaiheessa Tommi oli yksi tutkijapiirin ohjaajista.

Eräs tutkijapiirikerta on jäänyt erityisesti mieleeni. Vuosi oli 2013 ja tällä kertaa tutkijapiirisession aiheena oli ”Matemaattis-luonnontieteellisiä maailmanloppuja” ja raahauduimme kuuntelemaan luentoa melko ennakkoluuloisina (aihe kuulosti jotensakin pöhköltä). Tilaisuudessa evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius kertoi massaekstinktioista, maantieteen professori Markku Löytönen maapallon vesivaroista, tutkijatohtori Joonas Merikanto ilmastouhista, tutkijatohtori Teemu Roos tietoteknisistä uhista, tutkijatohtori Mikael Granvik asteroideista sekä gammapurkauksista ja kosmologian professori Kari Enqvist maailmankaikkeuden lopullisesta kohtalosta.

Olimme hämmästyneitä siitä, kuinka hyvä tilaisuus lopulta oli. Erityisesti mieleeni jäivät Forteliuksen ja Merikannon esitykset ja pyysinkin moneen kertaan myöhemmin tutkijapiirin ohjaajia kutsumaan heidät uudestaan puhujiksi. Merikannon esityksestä teki erinomaisen mielenkiintoinen ja mielenkiintoisesti esitetty aihe, mutta Forteliuksen puheessa vaikutuksen teki sekä aihe että hänen puhujantaitonsa.

Forteliuksen puheita olen tämän jälkeen katsonut myös tilaisuuden tullen netistä tallenteina. Vaikka evoluutiopaleontologia ei lähtökohtaisesti ole minulle kiinnostavien aiheiden listan kärkipäässä, ovat esitykset poikkeuksetta mielenkiintoisia.

Tosielämässä en ole professori Forteliusta kunnolla tavannut, mutta olen kerran puhunut hänen kanssaan ohimennen: Kerran UniCafen jonossa epähuomiossa etuilin professori Forteliusta. Kun käännyin pahoittelemaan ja tarjoutumaan vaihtamaan paikkoja jonossa, hän vastasi sulavasti: ”Ei suinkaan.” Tähän en osannut enää vastata mitään, koska hämmennyin niin kovasti.

Kun TEDxHelsinkiUniversity-tapahtumaan tarjoutui mahdollisuus ehdottaa puhujia, täytin heti lomakkeen, jossa ehdotin Forteliusta puhujaksi. Sähläsin tosin lomakkeen kanssa ja lähetin sen kertaalleen keskeneräisenä. Onneksi töppäilyni ei vaikuttanut raadin päätökseen ja Fortelius valittiin puhumaan tilaisuuteen!

Nyt kaikki siis kärkkymään lippuja puhujatilaisuuteen tai vähintään katsomaan livelähetystä netin välityksellä 26.5.! Luvassa on hienoja esityksiä!