Eväät töiden mukaan

Ei ole mikään salaisuus, että yliopistossa työt venyvät välillä iltoihin ja viikonloppuihin. Työn luonteeseen on kuulunut itselläni, että myöhäiset illat ovat enemmän tai vähemmän spontaaneja, mutta säännöllisiä tapahtumia. Iltavuoron osuessa kohdalle mikään ei ole pahempaa kuin ruoan puute. Nälkäisenä ohjelmointi ei onnistu eikä tekstiä synny. Olen huomannut, että jokaisella itseään kunnoittavalla tutkijalla on pieni eväsvarasto valmiina hätätilanteita varten.

Oleellinen kysymys kuitenkin on, mitä tässä eväsvarastossa kuuluisi olla? Hyvältä välipala täyttää kolme kriteeriä: se säilyy pitkään, on nopea valmistaa ja sisältää sopivan määrän energiaa. Ensimmäinen kriteeri rajaa pois kaikki hedelmät ja maitopohjaiset tuotteet. Toinen kriteeri mahdollistaa sen, että työhön ei tule kovinkaan suurta keskeytystä ruoan valmistamisen vuoksi. Kolmas kriteeri vaatii hieman avaamista. En halua syödä raskaasti ennen kuin kotona, joten optimaalinen kalorimäärä myöhäisissä töissä sisältää energiaa noin 150-300 kilokaloria. Tämä energiamäärä ei väsytä liikaa, mutta vie kuitenkin näläntunteen pois.

Olen eväspohdiskeluissani päätynyt kahteen erilaiseen vaihtoehtoon. Ensimmäinen on Elovenan välipalakeksi (energiaa 135 kcal / keksi). Testissä ovat olleet sekä kaura-puolukka että tumma suklaa, enkä osaa sanoa kumpi näistä mauista oli toista parempi. Välipalakekseissä on se huono puoli, että yhdistettynä pillimehuun se saa jatko-opiskelun tuntumaan päiväkodilta. Toinen hyvä vaihtoehto ovat nuudelit (energiaa noin 220 kcal / paketti). Nuudelien valmistus ei vie pitkään, ne ovat lähempänä lämmintä ruokaa ja niitä voi halutessaan tuunata säilykkeillä. Huonoina puolina on, että nuudelien valmistus vedenkeittimellä ei tee niistä täysin pehmeitä ja al dente -kypsyydestäkin jäädään vielä muutama minuutti. Lisäksi niistä tulee ikävästi mieleen ensimmäinen opiskeluvuoteni, jolloin en osannut laittaa ruokaa kovinkaan paljoa ja ruokavalioni koostui tonnikalasta, paahtoleivästä ja nuudeleista.

Viikonlopputyöt ovat oma lukunsa, varsinkin jos yliopiston ruokala ei ole auki. Mikäli aion olla toimistolla koko päivän, käyn ruokakaupassa ennen töihin menoa. Olen kokeillut monenlaista einesviritelmiä hampurilaisista pasta-aterioihin, ja Panang kana thaikuutio on ehdoton suosikkini. Tuotteen, kuten kaikkien einesten, huonona puolena mainittakoon, että tuotteen sisältävät suuren määrän suolaa ja toistuva käyttö nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Viikonloppusyömisessä varsinaista ateriaa tärkeämpi on palkinnon ostaminen. Viikonloppuisin on usein mielekkäämpääkin tekemistä, joten kaupasta kannattaa napata mukaan jokin omavalintainen herkku. Itse teen vielä niin, että panttaan tätä palkintoa mahdollisimman pitkään, jotta on jotain mitä odottaa päivän aikana.

4 Kommenttia

 1. Olli W.

  Itse hankin yhdessä välissä väikkäriä iltatöiden varalle Joylent-ateriajauhetta, joka on nykyään nimeltään Jimmy Joy. Se on veteen sekoitettavaa jauhetta, jonka tavoitteena on sisältää päivän energiantarve ja järkevä tasapaino eri ravintoaineita. Ei oo suurta herkkua, mutta säilyy hyvin ja nopea tehdä evääksi.

  • Olli-Pekka Tikkanen

   Kiitti vinkistä. Laitetaan testiin!

 2. Anniina

  Heipähei!

  En malta olla kommentoimatta, että kiireisessä aikuisen maailmassa itsekin elävänä olen myös kehittänyt muutamia tapoja, jotka helpottavat pitkien iltojen tasaisen tehokasta työtahtia. Toinen on säännöllinen ateriarytmi, jonka oikeasti olen liittänyt osaksi elämääni vasta tavattoman myöhään, mutta 3-4 tunnin välein syöminen on ollut kuin ovi nirvanaan, enkä ymmärrä miksi en ole aloittanut tapaa aiemmin. Toinen on ollut pähkinöiden, riisikakkujen ja proteiinijuomien kätköt, jotka mielestäni täyttävät myös mainitsemasi kriteerit täydellisesti. Ja jos haluaa päiväkotifiiliksen pois, näistä tulee oikeastaan tunne, että on vähintäänkin fitness-kisoihin tähtäävä terveyshihhuli, joten suosittelen! Tsemppiä väikkäriin!

  • Olli-Pekka Tikkanen

   Olen kanssa koittanut pitää tuota sopivaa ateriarytmiä hieman laihoin tuloksin. Haluan edelleen syödä ison aterian kun tulen kotiin, enkä työpäivän aikana. Proteiinijuomat kuulostaa myös sellaiselta jota voisin itse kokeilla. Kiitos kommentista :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024

Teeman luonut Anders NorenYlös ↑