Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Olen useampaan otteeseen maininnut olevani ennen kaikkea laskennallinen fyysikko. Olen myös kovaan ääneen todennut, että kynän ja paperin käyttötarve lakkaa hyvin nopeasti, kun aletaan tekemään fysiikkaa. Laskin viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa tavallista enemmän laskuja kynällä ja paperilla, kun selvitin itselleni tutkimukseen liittyvän mallin toimintaa ja täytyy todetä kynällä ja paperilla laskemisessa olevan jotain todella miellyttävää. Idea on suorastaan romanttinen, että ihminen omalla päällään, apunaan vain grafiitti ja kuitupuriste, pystyy mallintamaan maailmaa. Toden puhuakseni olen kyllä kokenut tämän tunteen aikaisemminkin, mutta lähinnä joitain yksittäisiä laskuharjoitustehtäviä ratkaistessani.

Pelkästään kynällä ja paperilla laskiessa joutuu myös enemmän tekemisiin fysiikan teorioiden kanssa, Olen aikaisemminkin maininnut, että todellinen fysiikka piilee teorioiden, niiden johdossa tehtyjen oletuksien ja sovellusalueen ymmärtämisessä. Tätä aspektia ei jostain syystä tule mietittyä niin paljoa, kun yhtälöitä kirjoittaa tietokoneen ruudulle.

Opettaessani en ole ikinä pitänyt projektoreista, joilla voi näyttää powerpoint-esityksiä vaan pidän enemmän käsin kirjoittamisesta. Tauluillakin on väliä, sillä tussin ja valkotaulun välinen kitka ei ole mielestäni oikea, vaan mielestäni liidun ja liitutaulun käyttöliittymä tuottaa miellyttävimmän kirjoituskokemuksen. Kaikista kauhein kirjoituskokemus saavutetaan mielestäni älytauluilla, joissa teksti tulee hyvin pienellä, mutta huomattavalla, viiveellä käden liikkeen perässä. Tietokoneen näyttöön ja näppäimistöön verrattuna myös kynällä ja paperilla on liitutauluun verrattavissa oleva ylivoima muistiinpanojen käyttöliittymiä vertailtaessa. Minulla on jo vuosi ollut ongelma, että menoni on merkattu sekalaisesti post-it lapuille ja google kalenteriin. Olen selvinnyt pitkälle ajattelemalla, että kun kerran kirjoitan menon tai deadlinen ylös muistan sen kyllä. Minulla on ollut myös erillinen muistiinpanovihko viikkosuunnitelmia ja sekalaisia ajatuksia varten, mutta sen käyttö on kärsinyt siitä, että kaikki menoni ei ole samassa paikassa.

Pohdin vuoden viimeisessä kirjoituksessani siirtymistä sähköisiin muistiinpanoihin. Kun mietin tätä asiaa joululomalla, tajusin nauttivani liikaa kynällä kirjoittamisesta, että voisin siirtää muistiinpanoni modernisti pilveen. Vuoden alusta olenkin kirjoittanut kalenterini ja muistiinpanoni samaan kirjaan manuaalisesti. Kukapa olisi arvannut, että näinkin paljon tietokonetta käyttävä henkilöllä tämä olisi kaikkein soveltuvin ratkaisu!