Suomen Fyysikkoseuran vuotuinen tapaaminen, Fysiikan päivät, järjestettiin jälleen tällä viikolla Oulussa. Eri fysiikan alat yhteen kokoava vuositapaaminen houkutteli paikalle hieman alle 300 fyysikkoa lähes kaikista Suomen yliopistokaupungeista. Tilaisuudessa kuultiinkin esitelmiä nanomateriaalien tutkimuksesta kosmologiaan.

On selvää, ettei kovinkaan moni osallistuja pääse näin monitieteisessä konferenssissa keskustelemaan edustamansa alan syvällisistä tutkimuskysymyksistä. Konferenssi on silti kaikkea muuta kuin sisällöltään puolivillaista puuroa, joka ei maistu kunnolla kenellekään.

Hyödyt ovat ennen kaikkea sosiaalisessa toiminnassa: verkostoitumisessa, vertaistuessa, hyvien opetus- ja hallintokäytäntöjen jakamisessa ja alan kansallisen ammattiyhteisön kehittämisessä. Yleensä Fysiikan päivät myös tarjoaa nuorille tutkijoille tärkeän mahdollisuuden pitää ensimmäinen oma puhe tai posteriesitys omasta tutkimusaiheesta.

Tieteellisen sisällön lisäksi Fysiikan päivillä pyrittiin tänä vuonna laajentamaan erityisesti nuorille fyysikoille suunnattua toimintaa. Pistimme Opan kanssa pystyyn Finnish Young Minds -yhteisön, joka toimii Suomen Fyysikkoseuran alaisuudessa osana eurooppalaista Young Minds -portaalia. Ensimmäisenä tapahtumana järjestimme nuorille fyysikoille suunnatun paneelikeskustelun, jossa viisi suomalaista fyysikkoa akatemiatutkijoista teollisuuden edustajiin kertoi vinkkejä urakehitykseen. Myös lähitulevaisuudessa tiedossa on vastaavia tapahtumia nuorille fyysikoille Oulusta Helsinkiin.

Tavanomaisesti Fysiikan päivillä järjestetään myös paljon muuta oheistoimintaa. Järjestäjäkaupungin tarjoama vastaanotto (Oulun komealla kaupungintalolla), kaikille avoin Studia Generalia -yleisöluento (tänä vuonna ilmakehän pienhiukkasista Hanna Vehkamäen pitämänä), sekä kenties tärkeimpänä tapahtumana Suomen Fyysikkoseuran vuosikokous (joka valitsee seuralle uuden hallituksen ja päättää seuraavan kauden toimintasuunnitelmasta) keräävät aina oman yleisöjoukkonsa. Konferenssi-illalliselle osallistuvat yleensä kaikki, ja tänä vuonna yllätysesiintyjänä toiminut Mieskuoro Huutajat tuskin jätti säväyttämättä.

Ensi vuonna Fysiikan päivät järjestetään Espoossa. Nähdään siellä!