Fysiikan alalla tutkijantyön hyviä puolia ovat runsaat matkustusmahdollisuudet. Konferensseja, työpajoja, kesä- ja talvikouluja, sekä yksityisiä vierailuja tutkimuslaitoksesta toiseen järjestetään kaikkialla maailmassa ja joka hetki. Azorit, Los Angeles ja Lontoo ovat kaikki tarjonneet minulle työmatkakokemuksen.

Kaikki eivät matkustuksesta kuitenkaan pidä, sillä vierailut eivät ole lomamatkoja. Ohjelmat ovat iltaan saakka yhtä täynnä, luentosalit samanlaisia ja esitelmätauoilla tarjottu kahvi joka paikassa yhtä eilen keitetyn makuista.

Yleensä varsinainen kosketus vierailukohteeseen jää lentokenttäjunasta tapahtuvaan maisemien tuijotteluun tai parhaassa tapauksessa kävelykierrokseen kaupungin keskustassa. Silti nautin joka hetkestä, sillä matkustus herättelee aivan eri tavalla katsomaan omaa työtä ja tutkimusta. Parhaat ideat eivät yleensä tule työpöydän ääressä – varsinkaan siinä autuaaksi tekeväksi hehkutetussa avokonttorissa.

Oman kokemukseni perusteella konferenssit sekä tutkimuslaitoksesta toiseen tehtävät vierailut ovat oleellinen osa paitsi tutkimustuloksista viestimistä, myös kansainvälisen yhteistyön muodostumista. Nykyaikaisen tekniikan mukanaan tuomista viestintämahdollisuuksista huolimatta ihmisen henkilökohtainen tapaaminen on edelleen ylivertainen tapa arvioida toisen asiantuntijuutta ja muodostaa toimiva yhteistyösuhde.

Ensi kuun loppupuolella luvassa on poikkeuksellinen tilanne, sillä tällöin blogin molemmat kirjoittajat matkustavat Ouluun yhteiseen konferenssiin Suomen Fysiikkoseuran järjestämille vuosittaisille Fysiikan päiville. Tämä on harvinaista, sillä tänä päivänä eri fysiikan alat ovat niin eriytyneitä, ettei eri alojen tutkijoiden yhteisiä konferensseja tai työpajoja käytännössä ole. Fysiikan päivät onkin siitä erityinen tilaisuus, että tällöin on mahdollisuus tavata suomalaista fyysikkoyhteisöä laajalti ja kenties muodostaa myös tieteidenvälisiä yhteistyöprojekteja.

Huhtikuun alussa luvassa onkin tarkempaa matkaraporttia Fysiikan päiviltä, sekä pohdintaa Suomen Fyysikkoseurasta fyysikoiden yhteistyöelimenä. Tai kenties tapaamme jo aiemmin Fysiikan päivillä, jossa laukaisemme käyntiin European Physical Societyn Young Minds -yhteisön Suomen-osaston. Tiedossa on kiinnostavia tapahtumia erityisesti nuorille fyysikoille.