Tällä viikolla julkaisemme Tommin kanssa erilliset kirjoitukset, joissa molemmissa on kuvattu viime viikon töissä tekemämme tehtävät. Omalta osaltani viikko oli hyvin tavanomainen lukuunottamatta maanantainta, jolloin työskentelin Helsinginssä. Normaalisti olisin maanantaina osallistunut tutkimusryhmämme maanantaipalveriin, missä käydään läpi tulevan viikon asiat. Viikkoni koostui hyvin pitkälti tutkimuksen teosta. Ero Tommin viikkoon on selvä, sillä täällä Kuopiossa en kuulu mihinkään yliopiston työryhmiin, eikä minulla tässä periodissa ole opetusta, joten voin keskittyä täysillä tutkimukseen. Muista yliopistoon liittyvistä työtehtävistä saa huomattavasti kattavamman kuvan Tommin kirjoituksesta.

Työskentelen tällä hetkellä kahden eri tutkimusprojektin kanssa, valitettavasti en tekstissä voi kertoa juurikaan niiden yksityiskohdista, eivätkä ne välttämättä olisi edes oleellisia tämän kirjoituksen kannalta. Alla olevaa tekstiä lukiessaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka tutkimuksen tekeminen ei ole pelkästään tulosten ulos puskemista tehtaan tavalla. Työaikaa kuluu myös erilaisiin tapaamisiin, missä omia kuvaajiaan näkee aina uudella tavalla, tulevan tutkimuksen suunnitteluun, tiedon etsimiseen ja sisäistämiseen, oli kyse sitten olemassaolevan mallin toiminnasta tai jostain laskennallisesta menetelmästä, ja pään lyömisestä näyttöruutuun, kun mikään ei tunnu toimivan.

Teksti päivitetty 13:28. Muutamia kirjoitusvirheitä ja sanamuotoja korjattu alkuperäiseen versioon verrattuna.

 

Maanantai

10:00 Lähden tuttavapariskunnaltani Tapulikaupungista, missä olen majoittunut viikonlopun. Iltapäivällä on Wiipurilaisen Osakunnan stipendisäätiön kokous Helsingissä, joten työskentelen päivän etänä Helsingissä. Juna-asemalla tapaan opiskelijakaverini, joka aikoo saada gradunsa valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Keskustelemme kirjoittamisen vaikeudesta ja siitä miten aikaa menee yllättävän paljon järjestötoimintaan. Luen myös blogikirjoituksen äidin ja isän erilaisista rooleista lapsen kasvatuksessa. Yritän lyötää tekstistä rakenteita, joita voisin käyttää kirjoituksissani. Pohdin, kuuluuko sukupuolentutkimuksessa vain tiedostaa miehen ja naisen erilaisia rooleja, vai pitääkö epätasa-arvoisiksi koetuille rakennelmille ehdottaa myös korjauksia.

11:00 Saavun Säätiön toimistolle. Palloittelin aamulla, pitäisikö työskennellä yliopistolla vai toimistolla, ja tulin tulokseen, että yliopistolla työnteko menisi todennäköisesti enemmän kuulumisten vaihtamiseksi opiskelukavereiden kanssa.

11:15 Katsoin läpi sähköpostini ja aloitan tekstitiedoston tätä blogikirjoitusta varten.

11:25 Entinen esimieheni Helsingistä on laittanut kutsun researchgate-sivustolle. Teen tunnukset, ja laitan nopeasti seurantaan muutamia tutkijoita.

11:45 Yritän kirjata syyskuun tuntejani yliopiston kirjausjärjestelmään. En saa asetettua itselleni oikeaa projektia menneisyyteen, enkä kirjattua tuntejani. Kiroan koko yliopistobyrokratian.

12:25 Ensimmäinen tomaatti on valmis. Olen huomannut, että mikäli en työskentele pomodoro-tekniikalla päässäni pyörii liikaa asioita samaan aikaan, eikä mikään niistä etene. Ihanteellinen rytmi minulle on kaksi tomaattia viiden minuutin tauolla ja yksi tomaatti 10 minuutin tauolla.

13:00 Luen nopeasti uudelleen artikkelin, jonka tuloksia olen käyttänyt osakseen omassa työssäni. Kirjoitan raporttia viime viikon tuloksistani.

13:30  Pidän lounastauon, syön rautatieasemalta ostamani lohisalaatin.

14:15 Lounastauko on ohi. Lounaan kanssa perehdyin Kari Uusikylän mielipidekirjoitukseen, joka on vastaus Kati Järven viime perjantaina julkaistuun vieraskynäkirjoitukseen ”Yliopistojen on omaksuttava yritysten toimintamalleja”. Luen myös Mari Niemen vastineen vastineen. Niemi kiteytti koko keskustelun hyvin ”Tutkijan vapaus kapenee aina, kun tutkijayhteisö itse lähtee kertomaan, millainen tutkijan pitää tai ei pidä olla. Siihen leikkiin ei kannata lähteä.”, Uusikylänkin mielipidekirjoitus oli varsin yksipuoleinen näkemys tutkijan elämästä, sikäli kun sitä voin itseeni peilata.

15:15 Keitän itselleni kahvit. kirjoitan edelleen raporttini teoriaosuutta.

16:30 Alan järjestellä kokouksen tarjoiluja, mikä kuuluu hallituksen sihteerinä tehtäviini. Laitan työajan tauolle.

19:10 Olen junassa matkalla Kuopioon. Jatkan kirjoittamista.

21:00 Laitan kannettavan tietokoneeni kiinni.

 

Tiistai

10:30 Tulen työpaikalle, katson läpi sähköpostit ja vastaan muutamaan. Researchgatesta tulee paljon spammia.

11:00 Lounas. Kuopiossa tutkimusryhmämme työskentelee samassa kerroksessa kahdella eri käytävällä ja yleensä jommalta kummalta käytävältä yksi käy keräämässä koko porukan syömään.

11:45 Saan apua työajankirjaukseen. Oikean projektin löytämiseen ja työajan kirjaamiseen menee 5 minuuttia, kun siinä auttaa osaava ihminen.

12:00 Katson vielä läpi raporttini tuloksia. Huomaan, että kelvin- korjaukset lasketaan liian suurille hiukkasille, joten teen tuloksienkuvaajat uusiksi. Etsin tietoa miten saadaan vaihdettua oletuksena käytettävä pdf-lukija linuxissa, acroread ei päivitä automaattisesti LyX-ohjelman dokumenttia ilman  pdf:n sulkemista, mikä ärsyttää. Muutan samalla researchgaten asetuksia.

13:25 Päivitän raportin tulokset.

13:50 Kahvitauoko, jolloin näkee mukavasti työkavereita.

15.00 Kirjoitan edelleen raportin tuloksia. Huomaan, että fysiikan Nobel-palkinto on myönnetty tutkijoille, jotka osoittivat neutriinolla olevan massan, se on toinen peräkkäinen Nobel-palkinto alkeishiukkasfysiikalle.

16:15 Ajattelen käydä hakemassa kolmioleivän, mutta Snellmanian kioski on mennyt jo kiinni! Hirveä nälkä!

19:00 Pakko lähteä kotiin syömään, vaikka raportin piti olla valmis tänään. Se vaatii vielä muutaman tunnin työn. Laatikossa olisi nuudeleita, mutta ne eivät nyt maistu.

 

Keskiviikko

09:45 Saavun töihin, katson läpi sähköpostit ja neuvon eräälle tutkijatohtorille, miten Helsingissä pääsee Kumpulan kampukselle Rautatientorilta.

10:05 Aloitan ensimmäisen tomaatin, aikaa on ihanteellisesti kahteen tomaattiin ennen lounasta.

11:05 Lounas.

12:00 Luen uudelleen kaksi artikkelia käyttämäni tietokonemallin toiminnasta.

14:00 Kahvitauko.

15:00 Tapaaminen ohjaajani kanssa. Keskustelemme toisesta tutkimusprojektista ja sen seuraavista askeleista. Yliopistossa tutkijaksi kasvaminen tapahtuu eräänlaisen mestari-kisälli-mallin kautta, missä nuoremmilla opiskelijoilla on henkilökohtaisina ohjaajinaan tohtorintutkinnon suorittanut henkilö. Ohjaajat ovat samalla nuoremman tutkijan lähimpiä esimiehiä, he opastavat tutkimuksen teossa ja antavat ensimmäiset tutkimusaiheet. Varsinkin tutkimuksen teossa on paljon käsityöläisammatteihin verrattavissa olevia taitoja, joita ei voi oppia millään kurssilla.

17:00 Palaveri päättyy. Teen muutaman dian valmiiksi huomista varten, jolloin meillä on ohjaajan kanssa palveri laitoksen johtajan kanssa.

19:00 Lähden kotiin.

 

Torstai

09:30 Tulen töihin ja katson sähköpostit. Teen vielä muutaman kuvan iltapäivän palaveriin.

11:30 Lounas.

12:00 Selvitän iteratiivisia menetelmiä epälineaaristen yhtälöryhmien ratkaisuun.

13:00 Tapaaminen laitosjohtajan kanssa. Katsomme läpi kahden tutkimusprojektimme tuloksia.

14:30 Kahvitauko.

15:00 Jatkan raporttini kirjoittamista.

18:00 Lähden kotiin.

 

Perjantai

11:00 Tulen töihin, menen suoraan lounaalle.

12:00 Jatkan eilen ja toissapäivänä palvaereihin liittyneen laskennallisen mallin kehittämistä suuntaan, missä sillä voidaan automaattisesti tehdä uusi sarja simulaatioita erilaisilla sisäänmenoarvoilla.

14:00 Luen muutaman tieteellisen artikkelin käyttämämme mallin toimintaan liittyen. Pidän kahvitauon.

16:00 Olen kahvitauon jälkeen taistellut tietokonemallin toimivuuden kanssa. En saa simulaatioita menemään varsinaiselle tietokonemallille ohjausohjelmastani. Sama taistelu jatkuu koko loppupäivän.

20:00 Lähden kotiin.