Tommi Tenkanen
Tommi Tenkanen

Asiantuntijuus maksaa

| | | | | | | | Ei kommentteja

Hanna-Ilona kirjoitti viimeviikkoisessa tekstissään, kuinka ”palkka on paitsi konkreettinen elämänlaatuun vaikuttava asia myös keskeinen keino viestiä työn arvostuksesta.” Sama pätee asiantuntijoille maksettaviin palkkioihin.

Kuten monet tutkijat, pidän yleisöluentoja tutkimusaiheestani, annan haastatteluja ja tuotan tekstejä eri medioihin niin oma-aloitteisesti kuin kutsustakin. Useimmille kutsujille – oli kysymyksessä sitten luento tai lehtiartikkeli – ei kuitenkaan näytä tulevan mieleen, että myös näistä tulee lähtökohtaisesti maksaa kunnon palkkio. Erityisesti valmistautuminen on vaativaa ja aikaavievää puuhaa. Tunnin esitelmän tekemiseen voi helposti mennä viisi tuntia, eikä tätä aikaa oteta keskeltä kiireisintä tutkimus-, opetus-, konferenssi- tai rahanhakukautta, vaan esimerkiksi viikonlopuista.

Useimmiten yksikään kutsu ei myöskään kosketa suoraan omaa tutkimusaihettani. Yleisöluennolla tai esimerkiksi suorana eetteriin lähtevässä haastattelussa voi tulla eteen mitä tahansa ennakkoon keskustellun aihepiirin tiimoilta (”Onko avaruudessa elämää?” En tiedä, tutkin alkuräjähdyksen yksityiskohtia, eikä silloin ollut minkäänlaista elämää), mutta tällöinkin täytyy olla valmis vastaamaan nopeasti, asiantuntevasti ja kuulijakuntaa kiinnostavasti. Tämän vaatiman asiantuntijuuden rakentaminen ja ylläpitäminen vaatii median ja lähialojen jatkuvaa seurantaa, mikä ei ole helppoa hektisen työelämän ja kilpaillun tutkimusmaailman keskellä.

Vähintään tutkijan itsensä on hyvä tietää palkkiomääristä ja -perusteista. Esimerkiksi korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan palkkiosuositukset lienevät monelle yllättäviä: ”vähimmäistasona 45 minuutin esitelmästä, puheesta tms., [voidaan] pitää 402 euroa ja kokeneelle asiantuntijalle 652 euroa.” Ainakaan minulle ei ole koskaan kutsun yhteydessä tarjottu palkkiota, joka olisi lähelläkään tätä tasoa. Silti näin tulisi olla, vaikka ymmärränkin, että esimerkiksi pienelle, voittoa tavoittelemattomalle yhdistykselle voi tehdä tiukkaa maksaa 500 euron palkkioita yhden tunnin esitelmästä, vaikka kiinnostava puhe kosmologiasta tai esimerkiksi suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta olisi kuitenkin kiva kuulla. Tähän sanon, että palkkio on neuvottelukysymys ja pääasia on, että sitä tarjotaan.

Tämä on jokaisen hyvä muistaa. Kenellekään tuskin tulee mieleen pyytää Jari Sarasvuota luennoimaan valmennusfilosofioistaan ja huomiotaloustempauksistaan pelkällä pullakahvipalkkiolla jos silläkään, eikä näin tulisi toimia muidenkaan asiantuntijoiden kohdalla. Jos mielessäsi käy tämän olevan aivan eri asia, kysyn: onko todella? Asiantuntijuus maksaa aina, eikä palkkion tarjoaminen saati pyytäminen tee tutkijasta ahnetta sivubisnestä pyörittävää yhteiskunnan elättiä, vaan se on paitsi oivallinen, myös tarpeellinen keino viestiä asiantuntijatyön ja tutkijan useimmiten täysin ylimääräisen panoksen arvostuksesta.

Jaa kirjoitus somessa

Samankaltaiset julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sosiaalinen media

Aihepilvi

Arkistot