Tommi Tenkanen
Tommi Tenkanen

Piru piilee yksityiskohdissa

| | | Ei kommentteja

Minua on aina viehättänyt hiukkasfyysikko, nobelisti Steven Weinbergin Four Golden Lessons -kirjoituksessaan nuorille tutkijoille antama neuvo: ”go for the messes – that’s where the action is”.

Tiedemaailma ja sen tutkimuskysymykset saattavat toisinaan näyttäytyä sekavana vyyhtenä, josta tutkijoiden itsensäkin on toisinaan vaikea saada kiinni. Ongelmat ovat usein jo luonnostaan vaikeita ja luonnollisesti vain sitä kannattaa tiedemaailman eturintamassa pysytelläkseen tutkia, mitä emme jo tiedä. Vain kaaoksesta syntyy järjestystä ja sekasotkun sisältä toimintaa.

Weinbergin erinomaisen neuvon lisäksi pätee vanha totuus: se minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Liian usein tutkimustyössä tekemieni laskujen yksityiskohta, johon en ole perehtynyt huolella joko ymmärtämättömyyttäni, hyväuskoisuuttani tai laiskuuttani, on muistuttanut itsestään ennemmin tai myöhemmin. Laskuvirheet, laiskuus ja kirkassilmäinen usko tarkistamattoman asian oikeellisuudesta tuntuvat aina virheen paljastuessa kiusallisilta, eivätkä vähiten siksi, että ne ovat fyysikolle epätoivottavia ominaisuuksia.

Tällaisina hetkinä tekisi mieli kääriä hihat ja paiskia töitä oikein kunnolla. Olen kuitenkin opetellut rauhallisemman tavan purra hammasta ja todeta, että on sittenkin parempi, että virhe tuli ilmi nyt eikä myöhemmin.

Niinkin tosin on käynyt, että osasin konferenssiesitelmäni yhteydessä vain aukoa mykkänä suutani kun yleisön joukossa istunut vanhempi tutkija kertoi, miksi se, mitä juuri esitelmässäni kerroin, ei tarkkaan ottaen pidä paikkaansa. Paino sanoilla ”tarkkaan ottaen”, sillä vaikka on helppo maalailla suuria linjoja ja muodostaa ylimalkainen käsitys tutkittavasta aiheesta, lymyilee laskujen demoni aina sen yksityiskohdissa. Hyvän tutkijan tehtävä on löytää ja tappaa tuo demoni.

Nykyään ajattelen tuota pieleen mennyttä esitelmää tärkeänä hetkenä, joka paitsi sai minut parantamaan tuolloin keskeneräistä työtäni, myös määritti täysin seuraavan tutkimusprojektini suunnan. Kantapään kautta on kova oppia, mutta onneksi meille luupäisillekin tutkijoille on edes jokin menetelmä.

Jaa kirjoitus somessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sosiaalinen media

Facebook343
Instagram38
RSS

Aihepilvi

Arkistot