Tommi Tenkanen
Tommi Tenkanen

Terveisiä maailmalta

| | | | | | Ei kommentteja

Terveisiä Kaliforniasta! Tätä kirjoittaessa olen kolmen viikon tutkimusvierailulla Yhdysvaltain länsirannikolla ja tällä hetkellä vierailulla Stanfordin yliopistossa. Yhteensä vierailen tällä reissulla kolmessa eri yliopistossa, sillä meneillään on post doc -hakukierroksen tärkeä vaihe: itsensä ja työnsä tunnetuksi tekeminen.

Moinen lobbaus kuulostaa ensialkuun epäilyttävältä. Miksi tutkijan tulisi tehdä itseään sen kummemmin tunnetuksi, eikö oma tieteellisissä aikakauslehdissä tai muussa formaatissa julkaistu tutkimustyö riitä? Pitääkö vielä olla hyvä esiintyjä, hyvää pöhinää puhkuva supliikkimies ja mielellään hallita vielä salainen tervehdysrituaalikin?

En aavistuksistani huolimatta osaa tarkasti sanoa, kuinka post doc -paikkojen täyttö käytännössä toimii. Mielestäni hakijoiden arvioinnissa tulee luonnollisesti korostaa tutkimuksellisia ansioita ylitse muiden ja paikkojen täyttö tulee tehdä puhtaasti sellaisin menetelmin, joissa tasapuolisesti arvioidaan hakijoiden kyvykkyyttä suoriutua heille kaavailluista työtehtävistä mahdollisimman menestyksekkäästi, mutta kuinka arvioida lähestulkoon tasavertaisia hakijoita? Ei ole hiukkasfysiikan alalla tavatonta, että yhteen ainoaan avoinna olevaan paikkaan tulee pitkälti toistasataa hakemusta – siis tavallisessa tilanteessa toistasataa väitellyttä, kyvykästä ja osaamisensa näyttänyttä tohtoria hakee paikkaa, jonka vain yksi voi saada. On sanomattakin selvää, että jollakin on erotuttava – esimerkiksi hyvin pidetyllä esitelmällä.

Reiluudesta, mielekkyydestä ja toisaalta eri keinoista voisi kirjoittaa paljonkin, mutta kiinnostuneiden kannattaa sammuttaa tiedonjanonsa toisaalla. Itse tarjoilen vain sen, minkä parhaiten osaan ja kerron, kuinka syksyn post doc -hakuvaiheen yliopistokierros juuri minun osaltani sujui.

Tämän syksyn aikana olen ehtinyt vierailla mm. Lontoossa, Heidelbergissä, Tukholmassa, Odensessa ja Los Angelesissa. Matkakulut on katettu sekä Fysiikan tutkimuslaitoksen projektirahoin että henkilökohtaisella apurahalla, jota hain matkoja varten. Lähes kaikissa vierailukohteissa olen pitänyt väitöskirjatyötäni selostavan esitelmän, sekä pyrkinyt oppimaan keskusteluista eri tutkijoiden kanssa niin laajasti kuin mahdollista.

Vaikka koko kierros saattaa kuulostaa raadolliselta markkinoinnilta, ovat vierailut olleet antoisia ennen kaikkea tutkimuksellisesta näkökulmasta. Olen saanut käynnistettyä useita uusia tutkimusprojekteja, saanut kansainvälisiä tutkijakontakteja ja monia uusia ystäviä. Vaikka luonnollisesti toivon saavani jatkaa tieteellisellä uralla ja pyrkinyt maksimoimaan mahdollisuuteni, on koko post doc -hakukilpa ollutkin loppujen lopuksi toisarvoista. En myöskään usko, että posketon henkseleiden paukuttaminen menisi edes läpi karaistuneille tutkijoille. Tosiasiat voittavat, ja kuka näkee ne parhaiten, voittaa viime kädessä tämänkin kilvan.

Toinen tosiasia lienee, että erotuttava kuitenkin on ja että osa nuorista tutkijoista joko luottaa liikaa pelkästään oman kirjallisen työnsä ilmaisuvoimaan tai – todennäköisemmin – on liian epävarma esitelläkseen omaa työtään maailmalla. Tämän hetkinen vierailukohteeni Stanford rankataan useissa yliopistorankingeissa maailman kolmen parhaan yliopiston joukkoon. Vaikka yliopistrankingeihin kannattaakin suhtautua varauksella, on Stanford taatusti maailmanluokan yliopisto. Olenko minä maailmanluokan tutkija? Enpä tiedä, mutta kokemukseni mukaan Helsingin yliopistosta (joka usein rankataan noin sijoille 70-100) valmistuneella maisterilla ei ole mitään hävettävää maailman muiden jatko-opiskelijoiden joukossa.

Minun neuvoni muille nuorille tutkijoille onkin, että menkää ja kehdatkaa ehdottaa vierailuja, esitelmiä ja yhteistyötä. Matkustakaa ja käyttäkää hyödyksi kaikki ne kontaktit, joita varmasti osaatte luoda. Sillä ihmiset ovat loppujen lopuksi kaikkialla samanlaisia – tutkijatkin.

—-

Ensi viikolla Opalta ilmestyy vielä vuoden viimeinen kirjoitus, jonka jälkeen blogi jää kolmen viikon joulutauolle. Blogin kevätkausi alkaa minun 8.1. ilmestyvällä kirjoituksellani.

Jaa kirjoitus somessa

Samankaltaiset julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sosiaalinen media

Aihepilvi

Arkistot